Conceptie, ontwikkel- en geboortetrauma

Pre- en perinataal trauma

Heb je je ooit afgevraagd wat voor groot wonder het is dat jij hier bent? Hoe die ene zaadcel het is gelukt en waaruit jij bent ontstaan? Hoe alles is gevormd en hoe het precies klopt?

De conceptie, de prenatale ontwikkeling, de bevalling en de wijze waarop een baby geboren wordt, is allesomvattend. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en geboorte, een imprint achterlaten in de ziel. De periode vóór de geboorte zegt veel over wie jij nu bent.

Het bepaalt bijvoorbeeld hoe welkom jij je voelt op de wereld, welke plek jij inneemt en of je je draai kunt vinden. Het heeft ook invloed op de manier waarop jij je zult gaan hechten en verbinden met anderen.

Newborn trauma

Incarneren

Tijdens het moment van conceptie gebeurt er een hoop. De conceptie is een energetisch drukmoment waarbij de ziel incarneert en kiest voor het gezin van herkomst bestaande uit een moeder en vader, die ook beide hun eigen specifieke zielsgeschiedenis en ontwikkeling dragen. We kunnen dit ook wel jouw blauwdruk of geboorte imprint noemen. Je maakt dus onderdeel uit van het complete energetische en systemische veld. Een spannende reis waarin er een hoop gebeurt!

Prenataal en perinataal trauma

Pre- en perinataal trauma omvatten de traumatische ervaringen die zich voordoen vóór de geboorte (prenataal) en tijdens de geboorte zelf (perinataal). Het gaat hier over levensbedreigende situaties, schokkende ervaringen of andere ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de moeder, vader en de baby. Wanneer de moeder en de baby worden blootgesteld aan stressvolle en traumatische omstandigheden dan kan dit fysieke en psychische gevolgen hebben.

Prenatale fase, de conceptie en ontwikkeling

In de negen maanden van de zwangerschap kan er heel veel gebeuren, zowel in de ontwikkeling van de baby als in het leven van de moeder. Prenataal gaat over de concrete ervaringen in de baarmoeder tijdens de zwangerschap, nog voordat het kind ter wereld komt. Een baby is tijdens de ontwikkeling verbonden met de gezondheid van de moeder en krijgt alle ervaringen mee.

Als een moeder zich onveilig voelt, emotionele of fysieke stress ervaart, of is blootgesteld aan andere traumatische gebeurtenissen, dan heeft dit invloed op de baby. Traumatische gebeurtenissen in die periode kunnen we dan in ons lichaam opslaan, waardoor het ons huidige leven nog beïnvloedt.

Alleen geboren tweeling

Wat vaak voorkomt is dat er oorspronkelijk twee vruchtjes groeiden, maar dat er één in zo’n vroeg stadium van de zwangerschap is afgestorven, wat de moeder niet doorheeft. De andere embryo weet dat het ooit samen was, maar komt alleen ter wereld. Duidelijker is het wanneer de ene helft van een tweeling dood geboren wordt of gedurende de zwangerschap sterft. Het kan zijn dat je voor de rest van je leven het gevoel hebt dat je alleen, of incompleet bent.

Perinataal, vlak voor en tijdens geboorte en bevalling

Perinataal gaat over de periode rondom de geboorte, de periode van de 28ste zwangerschapsweek tot de 8e dag na de geboorte, en heeft betrekking op traumatische ervaringen die zich voordoen tijdens de bevalling of direct na de geboorte. Dit kan betekenen dat de bevalling onverwacht moeilijk, pijnlijk, gevaarlijk of medisch gecompliceerd is. Een traumatische bevalling kan emotionele en psychische gevolgen hebben voor zowel de moeder als het kind. We spreken dan over geboortetrauma.

Geboortetrauma gaat over de ervaring van de geboorte zelf en de manier waarop je als baby ter wereld bent gekomen. Idealiter zou een kind in alle rust ter wereld komen, direct liefdevolle armen on zich heen voelen en direct aan de moeders borst worden gelegd. Helaas zijn er veel omstandigheden waarin dit niet gebeurt. Tijdens de geboorte kan er heel veel mis gaan waardoor een baby zich onveilig voelt en geen liefdevolle eerste kennismaking met de wereld heeft. Denk hierbij aan ingeleid worden, via een tangverlossing of een keizersnede, de navelstreng die rondom het nekje zit, een stuitbevalling, een vroeggeboorte met een couveuse periode tot gevolg of een moeder die veel zorgen en stress ervaart rondom de bevalling.

Wanneer er sprake is van geboortetrauma, dan heeft het kind de stress en mogelijke complicaties van de bevalling ervaren. Dit kan van invloed zijn op de emotionele en relationele ontwikkeling en het kan resulteren in latere uitdagingen zoals moeite met hechting en stressregulatie. Voor de moeder kan een traumatische bevalling leiden tot gevoelens van machteloosheid, angst en schuld, vooral als de bevalling niet verloopt zoals verwacht. Dit kan posttraumatische stress symptomen veroorzaken, zoals herbeleving van de bevalling, nachtmerries en angst.

Kun je hiermee aan de slag gaan en behandelen?

Dat is zeker mogelijk! Kijk HIER voor verschillende therapievormen of neem gerust contact op bij vragen!

Geboortetrauma