“Trauma comes back as a reaction, not a memory”
– Bessel van der Kolk

Wat is transgenerationeel trauma?

Begrijp je niet waarom je reageert zoals je reageert? Of waarom je doet zoals je doet, voelt zoals je je voelt en denk zoals je denkt? Kun je sommige pijnen in jouw leven niet verklaren, maar heb je er wel degelijk last van? En zie je een rode draad tussen jouw leven en dat van je ouders en nog verder terug? Grote kans dat de geschiedenis zich – onbewust – herhaalt!

voorouders

Verborgen gebeurtenissen

Transgenerationeel trauma gaat over de verborgen gebeurtenissen die worden doorgegeven van generatie op generatie. Het zijn die familiepatronen, onverwerkte trauma’s en pijnen in gevoelens, gedragingen en herinneringen die worden overgedragen.

We kunnen dit ook wel de emotionele ballast noemen die we – gratis en voor niks – meekrijgen uit onze familielijnen. Een erfenis van onverwerkte, niet uitgesproken en verzwegen gebeurtenissen uit het verleden. Vaak vormen ze een belemmering in jouw leven op lichamelijk, mentaal, emotioneel en/of spiritueel niveau.

Ieder huisje zijn kruisje

Je kent vast wel de uitdrukking ‘ieder huis heeft zijn kruisje’ en dat klopt. Elke familie kent patronen, geheimen, zaken die zeer gevoelig liggen en waarover gezwegen wordt.. Ga maar eens na voor jezelf. Welke rode draad of patronen kun jij ontdekken in jouw familie? Wat zie je?

Voorouderlijke lijnen

Transgenerationeel trauma gaat dus over voorouderlijke lijnen. Het zijn letterlijk de tranen van onze ouders- en (verre) voorouders. Dit kan tot héél veel generaties terug in de tijd, net zo lang totdat iemand het in de familielijn oppikt en daarmee de cirkel doorbreekt. De waarheid wil altijd naar het licht en zal daarom opzoek gaan naar de ‘Game Changer’ binnen het familiesysteem.

Hoe herken je dit?

Het trauma blijft zich herhalen en generaties erna kunnen vergelijkbare problemen ondervinden en/of in dezelfde situatie terechtkomen. Vaak zonder je het te realiseren. Er zijn verschillende manieren waarop onverwerkte pijn uit het verleden kan opduiken. Vaak gebeurt dit door onverklaarbare ‘vage’ klachten op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau.

Hierbij kun je denken aan ziektebeelden zoals chronische pijn (miasma), fibromyalgie of ziekten die in een familielijn veelvoudig voorkomen (familiare kwaaltjes). Het kunnen ook emotionele gevoelens zijn van verdriet, woede, kwaadheid, angst, minderwaardigheid, somberheid, zwaarmoedigheid, depressie enzovoort.

Het zijn vaak ‘systeemfouten’ in de familielijn waarbij je een rode draad kunt ontdekken. Vaak worden patronen zoals verslaving, alcoholmisbruik, incest of zelfmoord binnen families herhaald, terwijl dat vaak ook de grootste angst is: ‘ik wil niet worden of eindigen zoals mijn vader, moeder of iemand anders’. Zolang onderliggende trauma’s niet worden (h)erkend en verwerkt, zal de pijn en emotionele ballast doorgegeven worden.

Praktijkvoorbeeld 1:

Een man krijgt plots te kampen met onverklaarbaar gezichtsverlies. Van de één op andere dag. Doktoren vinden geen oorzaak van de oogziekte, maar zijn het erover eens dat het proces onomkeerbaar is en meneer hiermee moet leren dealen (op termijn blind worden en niet meer voor jezelf kunnen zorgen).

Na veel verdriet en frustratie, besluit de man het er niet bij te laten zitten en gaat opzoek naar mogelijke psychische oorzaken van zijn blindheid. Hij ontdekt dat alle vier zijn grootouders weeskinderen zijn geweest, en dat de angst om afgesneden te worden van de zorg van hun ouders was doorgegeven aan de volgende generaties. Zodra hij die gevoelens bij zichzelf (h)erkende en ze daarmee een plaats kon geven, verdwenen alle fysieke symptomen en herstelde het zicht weer.

voorouderlijke lijnen

Praktijkvoorbeeld 2:

Een vrouw houdt niet van onder water gaan. Tijdens het zwemmen of badderen houdt ze altijd haar hoofd boven water. Ze dacht dat het kwam omdat ze als kind bijna verdronken was in het zwembad waar een groep tieners een opstopping in een glijbaan veroorzaakten. Omdat ze dit ervaart als probleem en hier niet vanaf komt, brengt ze een bezoek aan de praktijk en gaan we aan de slag met dit thema. Het blijkt dat mevrouw in een vorig leven is verdronken. Met een zware steen om haar enkel werd ze in het water gegooid en verdronk. Er komt nog een herinnering vrij.

Weer in een ander leven is mevrouw overspoeld door een zéér grote golf (tsunami) en ook daarin verdronken. Sinds de herinneringen heeft mevrouw nergens meer last van en gaat ze moeiteloos kopje onder. Het trauma wil (h)erkend worden en daarmee lost het op.

Transgenerationeel trauma

Game Changer

Zie je wat een verantwoordelijkheid je eigenlijk draagt? Het is daarom van essentieel belang dat je hier bewust van wordt, zodat je er mee aan de slag kan en deze trauma’s kunt doorbreken. Dit is dé sleutel tot geluk en een lichter leven! En dit doe je niet alleen voor jezelf.. dit werkt ook door op de generaties vóór en achter jou!