De PSOAS spier

Je hebt vast wel eens een dier gezien dat nog even stond na te trillen van angst. Dieren doen dit om de spanning in hun lichaam kwijt te raken. Als ze hiermee klaar zijn is ook alles weer vergeten en kunnen ze weer vrolijk verder met hun leven. Heerlijk, toch?

Mensen doen dit niet (meer) en stapelen alle emoties op. Dit heeft allerlei oorzaken die vaak van buitenaf aangeleerd worden. Jongens krijgen vaak te horen dat ze niet mogen huilen en dat ze maar door moeten bikkelen als een ‘echte man’. Meisjes horen vaak dat ze ‘doe niet zo gevoelig en stel je niet aan’.

Labels

In de huidige maatschappij staan we klaar met labels en plakken we al snel een sticker op een emotionele reactie. Denk maar eens aan de termen ‘drama Queen, watje, huilebalk, aansteller, angsthaas, borderliner, narcist etc. En als je dit maar vaak genoeg te horen krijgt als kind, dat leg je vanzelf de verbinding dat ‘iets mis is’ met jou en het beter is om emoties weg te stoppen. Een kind stopt namelijk nooit met het houden van ouders of verzorgers, maar wel met het houden van zichzelf..

Het zijn ‘slechts’ en paar voorbeeld en we zouden nog veel meer oorzaken kunnen benoemen als het gaat om het wegstoppen en het opzij zetten van jouw emoties en gevoelens. En hoe hard we ook proberen om vooral niet te voelen, vroeg of laat zullen die emoties weer op de stoep staan. Precies dan gaat de deurbel terwijl je er niet op zit te wachten.

Het lichaam slaat namelijk alles op en de waarheid zal altijd zoeken naar de oppervlakte. Alle opgeslagen gebeurtenissen, vastgezette emoties, vervelende terugkerende gevoelens leiden ons onder andere naar de ‘Psoas Spier’. Ook wel de ‘Spier van de Ziel’. De boodschapper tussen lichaam en geest.

Psoas, de spier van de ziel

De Psoas is een bijzondere spier, want deze spier is de verbinding tussen het bovenlichaam en het onderlichaam en ligt diep in het heup- en bekkengebied. Het houdt je gehele lichaam bij elkaar, dus zonder deze spier kun je niet functioneren en val je in elkaar. Kun je het je voorstellen?

In deze spier worden alle spanningen en emoties die je hebt ervaren en onverwerkt zijn gebleven, opgeslagen. De Psoas reageert dan ook heel sterk op emoties, spanning en stress. Als er iets dergelijks voorvalt, verkrampt de spier en komt er spanning op te staan.

Klachten bij langdurige stress

Bij langdurige stress kan de spier zo strak gespannen raken dat je lichaamshouding hierdoor verandert. De spier is dan te strak gespannen en niet meer flexibel. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een beetje krom gaat lopen zonder dat je het doorhebt. Andere klachten kunnen ook zijn: lage rugpijn, darmklachten, heupklachten enzovoort.

Door deze prachtige spier aandacht te geven middels aanraking, massage en lichte triggering kunnen emoties en vastgezette spanningen loskomen. Emoties willen alleen maar gezien, gehoord en gevoeld worden en daarmee lost het op. En weet, een storm(pje) gaat altijd weer liggen. The only way out, is in. Hoe losser de spier, hoe vrijer jij kan bewegen in je lijf en door het leven. Hoe bevrijdend is dat!

Korte oefening ter kennismaking: doe maar eens alsof je schikt. Iemand laat je schrikken, hoe reageer je? Wat gebeurt er dan in je lichaam? Waar zet je het vast? Kun je het voelen en waarnemen?

Free yourself! Heal yourself!

Vorig bericht
Wat is cupping?
Volgend bericht
Van A naar B

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan