“The essence of trauma is a disconnect from the Self. Therefore the essence of trauma healing is not just uncovering one’s past, but reconnecting with oneself in the present” – Gabor Maté –
Trauma metafoor
Zie trauma als een ‘wond’. De wond staat hier voor een gebeurtenis gekoppeld aan negatieve en vervelende emoties. Dat kan zowel een kleine als een grote wond zijn. De wond is open en ontstoken, met pus, etter, alles erop en eraan. Na verloop van tijd komt er een korstje op de wond. Daarmee is de wond nog niet ‘geheeld’. De wond is pas geheeld als het korstje volledig verdwenen is.
Je kent vast wel het gezegde: ‘tijd heelt alle wonden’. Dit klopt feitelijk niet. De pijn over de gebeurtenis kan minder prominent aanwezig zijn, als deze niet is volledig is verwerkt dan is de herinnering nog steeds actief. Vaak hebben we deze dan diep weggestopt.
Als die herinnering nog steeds actief is, dan zul je situaties of obstakels meemaken die je terugwerpen naar die gebeurtenis en herinneren ‘aan’. Alles wat nog niet geheeld is, speelt hoe dan ook nog een rol in jouw dagelijks functioneren. Jouw lichaam slaat alles op in het celgeheugen, dus vroeg of laat, haalt de waarheid je in..
Trauma response
Wanneer jouw wond wordt aangeraakt, volgt er een reactie. Noem de aanraking een ‘trigger’ en de reactie (dus de manier waarop jij reageert) ‘de response op het trauma’. Kortom: een trauma response is jouw reactie die voortkomt uit een bestaand trauma (en vaak wordt getriggerd van buitenaf).
Weet dus wanneer je je geraakt voelt en op een bepaalde manier wil reageren, dat je te maken hebt met een trauma respons. Aan de slag gaan met trauma begint bij bewustwording en volledige eerlijkheid naar jezelf. Wat zijn de dingen die je NU bezighouden? Hoe voel je je erover? Waar en in welke stukken wordt je steeds geraakt? En door wie? Welke triggers ervaar je? Wat is daarin jouw rode draad?
En het állerbelangrijkste wat je zou doen bij een wond. Liefdevolle verzorging! Wees mild en geduldig met jezelf. De wond heeft tijd nodig, maar alleen tijd heelt niet alle wonden.
Wil je hier meer over weten of mee aan de slag? Deel je vraag of thema in een reactie en ik kom er graag bij je op terug!