“Not everything that is faced can be changed,
but nothing can be changed until is faced.”

Traumaverwerking | Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®)

BRTT therapie bij trauma

Het lichaam weet, wat het hoofd vergeet

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met trauma, groot of klein. Wanneer trauma onverwerkt is, zet het zich vast in het lichaam en wacht het net zo lang op bevrijding tot jij eraan toegeeft. We kunnen ons heel bewust zijn van trauma, maar in veel situaties speelt het zich onbewust af en ervaren we in het dagelijks leven ‘vage’ klachten of ongemakken. Het kan eigen geboorte- of jeugdtrauma zijn, maar ook overgenomen trauma van je ouders, grootouders of verdere voorouderlijke lijnen.

Gezien het feit dat trauma zich vastzet in jouw lichaam, heeft urenlang praten dus geen zin. Trauma is een ‘onafgemaakte ervaring’ en wil verwerkt worden. Daar is een BRTT®-sessie heel geschikt voor!

Wat is BRTT®?

BRTT® staat voor Body Remembers Trauma Therapy. In een onveilige situatie die we als heftig ervaren, willen we het liefst vechten of vluchten. Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, raken we in bevriezing. Wanneer we iets meemaken wat té heftig is om in één keer te verwerken, dan blijft die energie achter in ons lichaam. Dat deel splitst zich als het ware af en zet zich vast in ons lichaam. Onbewust wordt het dus opgeslagen.

Met BRTT® laat je op een natuurlijke manier trauma en spanningen los uit het lichaam. Jouw lichaam doorgaat alle spanningen opnieuw om het vervolgens volledig te ontladen en te transformeren. Het is een hele krachtige en helende lichaamsgerichte therapie, die vertrouwt op het zelfherstellende vermogen van je lichaam.

Hoe ziet BRTT® eruit en wat kun je verwachten?

Bij BRTT® starten we met lichaamsgerichte oefeningen om de spierspanning en knopen in jouw lichaam op te zoeken. Ook de psoas-spier – ook wel de spier van de ziel – wordt hierin meegenomen. Vervolgens neem je plaats op de mat en volg je de aanwijzingen. We beginnen met langzame, rustige bewegingen die je lichaam vanzelf en zelfstandig overneemt en waardoor er emoties los kunnen komen.

Het is een heel natuurlijk proces, waarbij je leert voelen en je lichaam zelf het tempo aangeeft waarin jij blokkades en trauma’s kunt verwerken. Vaak komt er van alles los, zoals lachen, huilen, schreeuwen, boosheid. That’s oké, alles mag er zijn. Het is het teken dat er trauma’s loskomen en verwerkt worden.

Wanneer is BRTT® wat voor je?

BRTT®-sessies zijn voor iedereen geschikt, aangezien we allemaal allerlei ballast bij ons dragen! De sessie is bijzonder krachtig als je last hebt van klachten zoals chronische vermoeidheid, langdurige stress, PTSS, angst, paniekaanvallen, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieproblemen, uitputting, burn-out, gevoel van onmacht of hulpeloosheid, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid, prikkelbaarheid, onrust of slappe armen, somberheid, depressie enzovoort.

BRTT therapie traumaverwerking

Wat merk je na de sessie?

Er kan van alles loskomen en energetisch gezien verricht je veel werk tijdens een sessie. Na de sessie kun je je moe voelen, verdrietig, een beetje ‘down’ maar tegelijkertijd ook licht, energiek, opgelucht. De dagen daarna neemt dit licht vaak toe en voel je je meer ontspannen en krachtiger in jezelf. Het proces wordt aangezet tijdens een sessie en werkt nog door. Wees daarom altijd mild voor jezelf, luister naar je lichaam en neem rust wanneer nodig. Drink daarnaast voldoende (of extra) water, zodat vrijgekomen afvalstoffen jouw systeem kunnen verlaten.

Praktisch

Een BRTT®-sessie is 1:1 en duurt ongeveer 2 uur. Dit is inclusief voor- en na bespreking. Voorafgaand aan de sessie ontvang je een medische vragenlijst + intakeformulier. Trek voor de sessie comfortabele kleding aan, waarin jij je prettig voelt en je vrij kan bewegen.

* Wil je een duo- of groepssessie? Informeer gerust naar de mogelijkheden.
** Wil je een sessie op een andere locatie? Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Praktijk Magistraal is aangesloten bij de The Breathwork Movement.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van BRTT® voor jou?