Lichaamsbewustzijn | Tijd heelt niet alle wonden

Het geheugen van het lichaam wordt ‘nogal’ onderschat, terwijl het zo intelligent in elkaar steekt. Tegelijkertijd is er een mooie beweging in de wereld gaande want er is steeds meer aandacht voor de kennis die er al (eeuwen) is! Zo fijn, nodig én helend!

Ons lichaam werkt heel vernuftigd waarbij alles met elkaar verbonden is. En dan start ik direct met een illusie. Tijd heelt helaas niet alle wonden. Dat denk wij vaak, integendeel. Wij vergeten dingen of stoppen iets bewust héél ver weg, waardoor het in de loop der tijd op de achtergrond raakt. Maar.. ons lichaam slaat ALLES op.

Trauma zijn onafgemaakte negatieve ervaringen die zijn opgeslagen in jouw lichaam.

Trauma kan ‘groot’ of ‘klein’ zijn, het maakt voor jouw lichaam niet uit. Jouw lichaam (zenuwstelsel) reageert hierop en geeft signalen dat er iets gebeurt wat jou triggert/raakt. Feitelijk een herinnering aan een eerder opgeslagen ervaring en deeltje, dat op dat moment geactiveerd wordt.

Een praktijkvoorbeeld: Jouw moeder hield zoveel van je dat het haar grootste angst was om jou te verliezen. Daardoor was ze heel bang dat jou iets zou overkomen en probeerde ze je overal voor te behoeden. Als je op een stoel klom, kluiterde in de speeltuin of over een sloot sprong dan hoorde je ‘pas op, kijk uit, straks gebeurt er wat’. Nu – in je volwassen leven – wil je een vakantie boeken naar een ver oord en het eerste wat ik je opkomt ‘oh jee, is het daar wel veilig, gebeurt mij niets etc’.

Conditionering

Hier hebben we het over conditionering, hoe kijk jij naar de wereld en wat zijn jouw overtuigingen.

Vervolgens krijg je het warm, je hartslag zit in je keel, bonkend, zweet breekt uit, klamme handjes en raakt volledig in paniek. Dit noemen we een trauma response. Angst, ook wel doodangst in dit voorbeeld, is de rode draad in het verhaal dat zich constant afdraait.

Blijf je hier langere tijd (vaak jaren) mee doorlopen.. grote kans dat jouw zenuwstelstel overprikkeld is! Zie het als een emmer die overloopt, er kan letterlijk geen druppel meer bij.

De oplossing?

Terug naar de kern waar het ‘probleem’ begon en deze ervaring afmaken door het te doorvoelen. The only way out, is in! Feeling = healing.

Start met een creëren van een veilig omgeving waar je tot rust kan komen en zoek hulp. Je hoeft dit niet alleen te doen én je bent zeker niet de enige! Traumaverwerking & en een lichaamsgerichte therapie kunnen je hierbij goed ondersteunen.

Wil je hiermee aan de slag, heb je vragen of wil je info? Stuur me een berichtje en ik kom er vrijblijvend bij je op terug!

Volgend bericht
Het EGO uitgelegd

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan