Het EGO uitgelegd

De afgelopen week heb ik gepost over conditioneren en DE-conditioneren. Vanmorgen zat ik al vroeg in de auto en het prachtige lied van Sia – I’m still here speelde af. Een lied over haar EGO-battle. Een mooie inspiratie en aanvulling om iets te schrijven over ons EGO (ja, niet altijd populair en iedereen heeft het).

Wat is het EGO?

Het EGO is een foutieve zelf, die we creëren vanuit het onbewuste denken. EGO-stukken zijn feitelijk de conditioneringen waarmee we ons identificeren (dit vormt zich rondom het 2e-3e levensjaar waar de ‘IK’ gedachte ontstaat). Alle opgedane ervaringen, overtuigingen, oordelen, de manier waarop we kijken hebben we ‘eigen’ gemaakt en zijn onderdeel van ons geworden. Het EGO bepaalt dus een groot deel van wie jij bent en hoe jij doet. Zelfs (!) als onze ‘maniertjes’ en gedragingen niet (meer) dienen en ons tegenwerken. Omdat dit is wat je kent (en waar je aan gehecht bent geraakt), ben je daarom comfortabel in het oncomfortabele.

Hoe herken je het EGO?

Het EGO wil altijd opvallen, speciaal zijn, bijzonder gevonden worden, macht hebben en ‘in control’ zijn, vergelijkt, het creëert afstand en vijanden en zoekt tegelijkertijd medestanders enzovoort. Als het EGO daarin slaagt, dan wil het altijd méér (rupsje nooit genoeg). Daarnaast wil het EGO altijd iets van anderen, dus enorm gericht op de buitenwereld.

De ‘IK’ heeft een constant gevoel van o.a. ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘het gaat toch niet gebeuren’, het gevoel van ‘onvoldoende ergens aan hebben’ en het gevoel van ‘gebrek’. De ‘IK’ staat dus altijd centraal en zorgt voor afgescheidenheid: ‘Dit ben ik, dit is mijn grens, dáár zijn de anderen en wij zijn niet één’. Afgescheidenheid is iets anders dan begrenzen, laat dat helder zijn.

Het EGO wordt vaak afgeschilderd als ‘fout’ of ‘slecht’. Niets is minder waar. Het EGO kan vóór je werken én tegen je werken. De liefdevolle intentie van het EGO is om jou te beschermen. Echter, dit doet het ego vaak vanuit angsten zowel op fysiek als psychologisch niveau. En laat angst nou niet de beste raadgever zijn!

Je bent niet je EGO, je hebt een EGO

Voelt dit als een soort brainwash voor jou? Mooi! Realiseer je dat je niet je EGO bent, maar een EGO hebt. Op deze manier kom je los van de identificering en is het ‘slechts’ en onderdeel van je.

Wil je hiermee aan de slag door de onbewuste EGO-stukken, bewust te maken? Voel je van harte welkom voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Je hoeft hier niet mee te blijven zitten, ruim je shit(zooi) op!

Vorig bericht
Lichaamsbewustzijn | Tijd heelt niet alle wonden
Volgend bericht
Het pijnlichaam uitgelegd

Meer lezen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan