We leven in een wereld waarin we bijna alles vanuit ons hoofd doen. We rennen van taak naar taak, zetten onszelf op de automatische piloot en hebben vaak niet eens door hoe los we zijn geraakt van ons gevoel. In onze samenleving wordt veel waarde gehecht aan denken, presteren en analyseren. Maar waar blijft ons gevoel in dit alles?
Neem maar een pilletje, zei de dokter
Ik was zo iemand die volledig vanuit mijn hoofd leefde. Tot 2016 probeerde ik mijn leven vorm te geven zoals ik dacht dat het hoorde, zoals ik dacht dat anderen het van mij verwachtten. Ik had de verbinding met mezelf en mijn gevoel volledig verloren, zonder dat ik het echt doorhad.
Pas toen een van mijn beste vriendinnen overleed, werd ik gedwongen stil te staan en na te denken over mijn leven. Ik voelde me op z’n zachtst gezegd nogal verloren, voelde me niet meer prettig in het leven dat ik had gecreëerd, was niet meer blij, en ik zat zonder werk. Het was een dieptepunt. Ik wist dat er iets moest veranderen, maar had geen idee waar ik moest beginnen.
Mijn eerste stap was naar de dokter. Ik wilde met iemand praten, mijn gevoelens delen en proberen weer grip te krijgen op mijn leven. De dokter stelde voor om te blijven sporten en antidepressiva te nemen. Maar dat voelde voor mij als een doodlopend pad. Ik wilde de echte oorzaak van mijn pijn onderzoeken en daarom besloot ik mijn eigen reis naar binnen te maken. Ik volgde therapie gericht op het gevoel zoals haptotherapie en reiki. Zonder het te begrijpen voelde ik me steeds beter. Stap voor stap kwam ik weer in contact met mijn gevoel. Niet alleen door te leren wát ik voelde, maar ook hoe ik die emoties kon reguleren. Op natuurlijke wijze besloot ik zelf ook opleidingen te gaan volgen en verdiepte ik mij in o.a. (h)NLP en lichaamsgericht traumawerk.
De reis terug naar voelen
Hoe komt het eigenlijk dat we massaal zo in ons hoofd zitten?
De disconnectie begint al vroeg. Als baby’s doen we alles vanuit het gevoel – we lachen wanneer we blij zijn, huilen als we honger hebben, en slapen wanneer we moe zijn. Er is geen mentale afweging; we reageren puur op wat ons lichaam primair aangeeft.
Naarmate we ouder worden, vooral in de hechtingsperiode (0-7 jaar), ontwikkelen we patronen en overtuigingen op basis van onze ervaringen. Gevoelservaringen die niet prettig zijn, zoals afwijzing of pijn, zorgen ervoor dat we steeds meer vanuit het hoofd gaan leven. Hierdoor maken we dagelijks onbewuste keuzes die niet in lijn zijn met ons gevoel. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je automatisch ‘ja’ zegt op verzoeken van anderen, terwijl je diep van binnen eigenlijk ‘nee’ voelt. Die nee voel je overigens in je buik.
De reis van het hoofd naar het hart, hoewel fysiek maar 27 centimeter, kan emotioneel een veel langer pad zijn om te bewandelen. Het vraagt moed en tijd om opnieuw contact te maken met je gevoel en de patronen die je leven onbewust sturen te doorbreken. Soms kan dit jaren duren, en sommige pijnpunten blijven wellicht altijd aanwezig.
“De reis van het hoofd naar het hart is misschien maar 27 centimeter, maar emotioneel kan het een levenslange ontdekkingsreis zijn.”
Opnieuw contact maken met je gevoel: eng?
Wanneer mensen bij mij komen, is er vaak een diep verlangen dat hen drijft. Dit verlangen kan bijvoorbeeld rust zijn – rust in het hoofd, in het lichaam, of in het leven. Ze willen niet meer gevangen zitten in de constante stroom van gedachten en onrust, maar weten niet waar te beginnen. Samen formuleren we dan een doelstelling, maar deze gaat verder dan een oppervlakkig wensbeeld. We stellen een gevoelsdoel: wat wil je écht ervaren? Vanuit de positieve psychologie richt ik me op waar je naar verlangt, waar je naartoe wilt bewegen, in plaats van te blijven hangen in wat je niet wilt. Dit helpt je om vooruit te voelen en nieuwe, positieve patronen te creëren.
Tegelijkertijd is er vaak ook angst. Angst om te gaan voelen, om dieper in jezelf te kijken en te ontdekken wat je hebt weggestopt. Deze angst is heel begrijpelijk, omdat het voelen van emoties – zeker de pijnlijke – overweldigend kan zijn. Mensen zijn vaak bang voor wat er naar boven zal komen als ze die spreekwoordelijke beerput opentrekken. But what you resist, persist: wat je verzet, blijft juist aanhouden. Daarom werk ik met tools en technieken die je helpen om die angsten op een veilige manier onder ogen te zien. We doorbreken patronen die vaak al sinds de kindertijd zijn opgebouwd en leren je om de chaos in jezelf te ordenen.
Trauma’s en blokkades: als ballen in de ballenbak van Lingo
Het proces van hoofd naar hart is een reis van loslaten en voelen. En ja, dat kan soms uitdagend zijn. Er komt een moment waarop je voelt dat al die opgekropte emoties naar boven komen, alsof je een volle kledingkast in één keer hebt opengemaakt en alles eruit ligt. Dat kan overweldigend zijn, maar het opruimen en ordenen van die emoties zorgt uiteindelijk voor ruimte, helderheid en rust. Stap voor stap leer je beter te voelen wat er in je leeft en hoe je dit een plaats kunt geven.
“Het proces van voelen is als het openen van een kledingkast vol opgekropte emoties: het lijkt een chaos, maar stap voor stap ontstaat er helderheid en rust.”
Mijn aanpak is zowel praktisch als diepgaand. We werken op mentaal niveau met gedragstherapie en mindfulness, maar ook op emotioneel en lichamelijk niveau om dieper liggende blokkades aan te pakken met lichaamsgericht traumawerk en de ademhaling. Net zoals bij het spel Lingo, waar de man zijn hand in de ballenbak steekt zonder te weten welke bal hij eruit haalt, werkt het ook met trauma.
Het lichaam geeft op zijn eigen tijd de onderdrukte emoties vrij, en soms heb je geen idee welke emoties dat losmaakt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je begint te voelen, het lijkt alsof de hele ballenbak overhoop wordt gehaald. Maar zodra die ballen – je emoties en trauma’s – naar de oppervlakte komen, ontstaat er ruimte. Je kunt ze één voor één aanpakken, waardoor er een verschuiving in bewustzijn en gevoel plaatsvindt. Dit is het begin van je weg naar heling en rust.
Uit je hoofd, naar je hart en gevoel? Kom praten!
Veel mensen die bij mij komen, zijn net als ik destijds: ze voelen zich vastzitten, leven vanuit hun hoofd en hebben moeite om contact te maken met hun gevoel en emoties. Ze maken snelle, onbewuste keuzes, zeggen ‘ja’ tegen dingen waar ze eigenlijk ‘nee’ op willen zeggen, voelen zich vaak opgebrand en ervaren een constante innerlijke onrust.
Hoe zit dat bij jou?
Wat zijn de terugkerende gedachten en gevoelens in jouw leven? Wat mis je momenteel en waar verlang je echt naar? Als je hier meer over wilt praten en de eerste stap wilt zetten richting een vrijer en meer vervuld leven, plan dan een 30-minuten kennismakingsgesprek met mij in. Stuur een mailtje naar info@praktijkmagistraal.nl, en samen kijken we hoe we jouw reis van hoofd naar hart kunnen starten. Hebben we eenmaal helder welke ondersteuning het beste bij jou past? Dan plannen we de sessie(s) in. Elke sessie bevat zowel een voor- als een nabespreking, zodat er voldoende ruimte is om stil te staan bij wat er naar boven is gekomen en wat je verder nodig hebt om te groeien.
Over Esther Ates
Esther Ates is Holistisch Trauma Therapeut en gecertificeerd Coach en eigenaresse van Praktijk Magistraal in Tilburg. Met haar brede expertise en diepgaande opleidingen biedt ze een veilige ruimte waarin mensen kunnen loslaten, helen en groeien. Esther begeleidt je op de reis terug naar je authentieke zelf, voorbij lagen van conditionering, gedachten en trauma’s. Ze combineert een breed scala aan methoden, waaronder traumatherapie, IEMT, IFS, ademwerk, somatische therapie, meditatie en meer, om diepgaande heling te faciliteren. Haar aanpak is holistisch en afgestemd op de unieke behoeften van iedere cliënt, met als doel persoonlijke bevrijding en groei. Afgelopen jaar ontwikkelde ze ook een unieke (zelfhulp)tool: Kaartendeck Licht & Donker, zodat je ook zelfstandig aan de slag kan! Nieuwsgierig? Klik hier!