Koopverslaving

Een beetje ongemakkelijk en zenuwachtig komt de client binnen in de praktijk. ‘Wat brengt je hier?’ vraag ik.

Ze heeft haar hoofd laag hangen, stamelt en mompelt ‘ik schaam me een beetje voor mezelf. Voor het probleem wat ik zelf heb veroorzaakt door mijn gedrag. Ik weet écht wel dat ik een probleem heb en ik probeer het niet meer te doen, maar de wil is sterker en dan gaat het weer mis’.

Niets vervelender dan het gevoel van #schaamte. Gevoelens van schaamte wegen als een zwaar boetekleed, waar je zeker gebukt onder kan gaan. Schaamte maakt ook dat je het lastig vindt om ergens over te praten en daardoor te lang zelf door blijft gaan. Heel begrijpelijk & tegelijkertijd heel pijnlijk. Doorbreek die cirkel!

‘Wat is je probleem?’ vraag ik. De cliënt vertelt dat ze veel thuis is en de muren op haar afkomen. Daarom gaat ze er elke dag even tussenuit. Een frisse neus halen, beetje beweging en boodschapjes doen.

‘En, wat gaat er dan mis? vraag ik. We zakken een laagje dieper. Het winkelcentrum is dichtbij en elke dag koopt ze iets. Niet enkel boodschappen, maar goedkope hebbedingetjes, prullaria of kleding. Veelal terwijl ze het niet nodig heeft en eigenlijk ook geen financiële middelen heeft. Het gevolg is dat er een gebrek aan financiën is ontstaan en langzaam schulden zijn opgebouwd.

Nou kunnen we coachen op winkels vermijden, verstandige keuzes leren maken of hoe kom je z.s.m. uit de schulden… Maar nee, dat is niet de oplossing waar we naar opzoek zijn en brengt ook geen structurele gedragsverandering. Geen symptoombestrijding in mijn praktijk!

De cliënt snapt, ziet en wéét het zelf heel goed. Dus wat deden we wel? We zakten nog wat laagjes dieper en ik vroeg wat er onder het gedrag (kopen) verborgen ligt. Voorbij een ‘verslaving’ ligt altijd een emotionele oorzaak.

‘Wat brengt het je? vraag ik. ‘Nou, een heleboel. Dan ben ik onder de mensen, heb ik mijn praatje, mensen nemen tijd voor me, ik voel me gezien en ga met een voldaan gevoel terug’. ‘En daarna? vraag ik. ‘Dan baal ik van mezelf, beloof mezelf beterschap en toch lukt het niet’.

‘Wat of welk proces ontloop je? Voor welk gevoel ben je bang?’ De cliënt kijkt me vurig aan, raakt geëmotioneerd en zegt ‘de leegte, eenzaamheid, dat voel ik al mijn hele leven’.

Daar gingen we mee aan de slag! Het thema eenzaamheid. Pijnlijk, rauw en zo waardevol. Want niemand hoeft alleen en eenzaam te zijn.

We walk each other home ✨️

#bewustwording #gevoelens #emoties #eenzaamheid #boetekleed #plaatjes #taboe #conditioneringen #patronen #cirkeltjes #celgeheugen #trauma #familielijnen #systemisch #voorouderlijkelijnen #transgenerationeel #DNA #traumaverwerking #psychologie #schaduwwerk #innerlijkkindwerk #werkenmetdelen #voicedialogue #IFS #IEMT

Vorig bericht
We did it! Lancering kaartendeck licht & donker
Volgend bericht
De 2-daagse opleiding ‘Licht & Donker’ – een verdiepende reis met het kaartendeck

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan