“Shadow Work is the path of the Heart Warrior.”
Carl Gustav Jung

Coaching | Schaduwwerk

Het is onmogelijk om niets met schaduwwerk te doen, omdat dit dagelijkse kost is. Het is onmogelijk om voorbij te gaan aan vervelende situaties, mensen, gebeurtenissen of emoties. Het is onmogelijk om dingen weg te stoppen die er wel zijn en ertoe doen. Het is onmogelijk om je nooit geraakt te voelen in het aardse bestaan. Het is onmogelijk om je nooit verdrietig te voelen na een ingrijpende gebeurtenis of verlies. En hoewel we pijn het allerliefste vermijden en liever niet gaan naar de donkerte, liggen daar wel de ware levenslessen en het echte licht. Het is de wereld van contrasten, polariteiten, yin yang, licht en donker.

In ons dagelijks leven denken we dat we hieraan voorbij kunnen gaan, onze kop in het zand kunnen steken, onze ogen sluiten voor dat wat er wel is. Maar vroeg of laat haalt de leugen je in en schijnt er altijd licht op de waarheid. Dat is schaduwwerk.

Wat houdt schaduwwerk in?

Schaduwwerk wordt ook wel ‘spiegelwerk’ genoemd. Het is een methode van mijn grote inspiratiebron en psychiater Carl Gustav Jung, waarbij je aan de slag gaat met al die donkere kanten en delen van jou. Dat noemen we jouw schaduwkanten. Schaduwkanten zijn alle stukjes die jou raken vanuit aangeleerde conditioneringen, overtuigingen, oordelen, patronen, triggers, plaatjes, enzovoort. Het zijn vaak de rauwe edgy stukjes van jezelf die je eigenlijk niet wilt zijn, niet wilt voelen en waarbij je spijt, schaamte, schuld en wroeging ervaart. Het gaat dus over alle afgewezen en onderdrukte delen in jezelf. En die wegstoppen is zonde.

Want in die duisternis, in de kelder van jouw ziel, ligt ook jouw kracht, je magie, je authenticiteit, alles wat jou jou maakt! Dus tijdens schaduwwerk gaan we aan de slag met al die delen, dwalen we af naar jouw diepere kelders, en schijnen licht op die verborgen parels.

Hoe vliegen we dit aan?

Schaduwwerk maakt onderdeel uit van alle trajecten (m.u.v. de
re-integratie trajecten) en vormt daarmee het startpunt om negatieve overtuigingen, patronen, blokkades en trauma’s op te speuren. Schaduwwerk is altijd maatwerk want werkelijk niemand is én werkt hetzelfde! Tijdens de sessies worden theorie en praktijk samengevoegd tot één geheel en gaan we aan de slag met verschillende opdrachten en (lichaamsgerichte) oefeningen. Het onbelichte, belichten we en daarmee lost het op.

Let op! Dit traject is een deepdive met jezelf. Wanneer jij steeds in cirkeltjes blijft draaien en patronen en emoties je tegenhouden om voluit te leven, dan is dit traject vol intensief psychologisch dieptewerk, zelfreflectie en bezinning voor jou! Disclaimer: van schaduwwerk ga je shinen. 

Wil je meer informatie over wat er mogelijk is voor jou?