Imploderen vs. exploderen

Er is een groot verschil tussen ‘imploderen’ en ‘exploderen’, maar daar hoor je vrijwel niemand over. Toch is het een wezenlijk verschil en – energetisch – doen die twee zaken iets anders met jouw systeem en lichaam!

Wat is exploderen?

Bij exploderen kan iedereen zich wel een voorstelling maken. De naam zegt het eigenlijk al.. Exploderen is vaak ‘explosief’, naar buiten gericht (extern) met alle gevolgen van dien.

Je bent boos, pikt het niet meer, iemand gaat over je grens, je hebt je nu lang genoeg ingehouden, you name it. Je wordt getriggerd, de bom barst en daarop komt een reactie in een split second. BAM!

Dat komt er op verschillende manier uit:

Op mentaal vlak gebeurt dit vaak verbaal met een hoop woorden, schreeuwen, je stem verheffen, lelijke pijnlijke woorden of hele duidelijke woorden om je punt te maken.

Fysiek gebeurt er ook van alles. Bijvoorbeeld; je krijgt het warm, begint te zweten, trillen en schudden, een droge mond of juist veel speeksel, een verhit hoofd, vuisten die zich ballen..

Ook het emotionele aspect blijft niet achter. Vaak wanneer de woede eruit is, komen de (opgekropte en onderdrukte) emoties en gevoelens. De tranen bingelen over je wangen en het wordt nu pas écht doorvoeld.

Op spiritueel niveau wordt je toegejuicht! Je bent namelijk aan het reguleren & verwerken en door het hele proces aan te gaan kun je het loslaten, komen inzichten voort en groei je!

En hoewel dit een héél gezond proces is, wordt het in de huidige maatschappij vaak niet zo gezien. Het uiten van frustratie, boosheid of woede wordt nog steeds niet gezien als normale ‘regulatie’, maar als sociaal ongewenst gedrag. De manier waarop we iets uiten, daar kunnen we het zeker over hebben! Persoonlijk vind ik het een prachtig proces & prachtige emoties; ze brengen je terug naar de basis en naar jouw vuur, passie en verlangens!

Omdat de huidige maatschappij juist geconditioneerd is op de buitenkant – de pleaser, the good girl, de beheerstse man – is ‘imploderen’ vaak aan de orde.

Wat is imploderen?

Imploderen is exploderen van binnenuit, maar heel langzaam ‘gaar koken’. Als een vulkaan die pruttelt én op een dag barst. Alles gebeurt intern, en aan de buitenkant is het niet perse zichtbaar. Mega gevaarlijk als je het mij vraagt, niet alleen voor de omgeving, maar juist voor jezelf! Je systeem en lichaam kunnen niet loslaten, waardoor je jezelf letterlijk opvreet.

Dit is het proces van negatieve gedachtes en denkpatronen, onderdrukken van emoties en gevoelens en de weg naar stress, spanning, angst en/of lichamelijke klachten en ziekte.

Je kunt wel van imploderen naar exploderen gaan, maar de weg van ‘leren reguleren’ is veel helender. Niet langer opkroppen of wegduwen, maar voelen wat er speelt!

Vandaag is het Magical Sunday ceremonie! Wij gaan alvast van start met het loslaten & releasen.

Wil je hier meer over weten over dit onderwerp of wil je hier direct mee aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact op om te bespreken waarin je vastloopt en hoe ik jou hierin kan ondersteunen en begeleiden.

Vorig bericht
Huisbezoek en op locatie
Volgend bericht
Integral Eye Movement Therapy: effectief bij trauma

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan