Het Disney Syndroom

Vanmorgen had ik een mooi gesprek met een cliënt over een terugkerend patroon. Het patroon is natuurlijk interessant, maar wat ik véél interessanter vindt is waar dit patroon is ontstaan en vanuit welke context. Dus daar gingen we wat dieper op in en kwamen uit bij de kindertijd.

Opgroeien met emotioneel, geestelijk of fysiek misbruik

Ze vertelt dat ze opgroeide in een gezin met vader, moeder en zusje. Beide ouders waren ondernemers die altijd werkten en bezig waren. Hoewel er niets ontbrak in materiële zin en het plaatje (heb je die weer) klopte voor de buitenwereld, was het thuis vaak stil, alleen en eenzaam. Ze kon uren dagdromen en speelde vaak dat ze gered werd. Weg van deze saaie plek!

Kinderen die opgroeien met – emotioneel, geestelijk of fysiek – misbruik zullen starten met het ontwikkelen van #fantasieën over hoe ze gered worden door een ander, zelf de situatie kunnen redden of hopen op ‘dé grote verandering’. Het is de start van diverse #copingsmechanismen om te kunnen overleven en te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse praktijk van onveiligheid, gemis en liefdeloosheid.

We creëren onze eigen fantasiewereld

Om de pijn te verzachten creëren we daarom onze eigen fantasiewereld. Een wereld waarin alles fijner voelt. Veilig, met warme mensen om je heen, waar het gezellig is, liefdevol, warm en waar plezier wordt gemaakt. Zulke fantasieën zijn handige manieren om de werkelijkheid te ontvluchten en zich staande te houden omdat ze zijn overgeleverd aan de huidige realiteit, ouders en/of situatie.

Helaas nemen we ook onze aangeleerde kind patronen en gedragingen mee in ons volwassen leven. Het is niets voor niets dat ik altijd zeg tegen cliënten ‘in de praktijk komen de grote kinderen binnenlopen’.

Het komt vaker voor dan je denkt. Denk maar eens aan ‘de prins op het witte paard’ of ‘als ik nu dit doe of verander, dan…’. Uitspraken als ‘het gras bij de buren is niet groener of ‘zo had die persoon het vast niet bedoeld’.

We kunnen dus nog steeds de #gewoonte hebben om te fantaseren in de vorm van #afhankelijkheid over hoe het anders zou kunnen zijn, hoe je gered wordt in de toekomst of hoopt op betere dagen. Het zijn de patronen om de huidige situatie en werkelijkheid onder ogen te komen. Geloven in sprookjesachtige verhalen met happy endings creëert onrealistische verwachtingen in relatie tot jezelf én ook de ander.

De oplossing: teruggaan naar waar het begon

En manier om uit dit verstrikkende web te stappen en een nieuwe, gezonde werkelijkheid te creëren is om terug te gaan naar waar het begon. En het verdriet, de leegte, de pijn en alle andere emoties te gaan voelen. Te mogen rouwen om het gemis.

The only way out, is in. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf. Daar begint jouw beweging.

Voel je vrij om je ervaringen te delen of om uit te reiken bij vragen!

Vorig bericht
Do the f*cking work
Volgend bericht
We did it! Lancering kaartendeck licht & donker

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan