Wat is schaduwwerk? En hoe pas je het toe?

Een groot deel van hetgeen ik toepas tijdens de sessies en in de praktijk is ‘schaduwwerk’. Je zou het ook spiegelwerk of ‘werken met delen’ kunnen noemen. Ik ben hier enorm fan van omdat het voorbij alle – bewuste en onbewuste – lagen gaat. Graag neem ik je dus mee in de deep dive van schaduwwerk!

Wat is schaduwwerk?

Oorspronkelijk komt schaduwwerk uit de koker van Carl Gustav Jung, psychiater en grondlegger van de analytische psychologie. Schaduwwerk betekent letterlijk ‘werken met je schaduw’.

Je schaduw is dat wat je niet wilt zijn, wat je niet wilt voelen, wat je onprettig vind, waarover je oordelen hebt en afkeur (of walging) ervaart. Jouw schaduw gaat dus over alle afgewezen en onderdrukte stukjes van jezelf die we het liefst wegstoppen of verdringen.

Denk hierbij aan onze emoties, angsten, trauma(s), triggers, irritaties, sabotages, coping, projecties, oordelen en ook karaktereigenschappen, herinneringen, geheimen, dromen, verlangens, impulsen and so on..

Het oude Hebreeuwse woord ‘duisternis’ betekent ‘het nog niet verlichte’. Het gaat er dus om dat we het onbewuste naar het bewustzijn mogen brengen. Schaduwwerk is dus de confrontatie met jezelf aangaan en eerlijk in de spiegel kijken. Het is een proces waar we onze ‘donkere’ kant laag voor laag onderzoeken en die we stap voor stap weer leren omarmen.

Een cruciaal onderdeel van het emotioneel (en spiritueel) volwassen worden! Het kan oncomfortabel, confronterend en ongemakkelijk zijn, maar daarachter schuilt pure magie! Zie het als een avontuurlijk reis door je eigen duisternis. Wat kom je tegen iouw reis? En, waar brengt het je naartoe?
“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate” – Carl Gustav Jung

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

De buitenwereld is een afspiegeling van wat er binnen in ons zelf speelt. Zo binnen, zo buiten en vice versa. Iedereen in jouw omgeving is dus een weerspiegeling van jou.

Op een dieper niveau betekent dit dus niet alleen jouw eigen individuele schaduw, maar ook de collectieve schaduw. Want wat er in het onbewuste van de mensen ligt, wil tegelijkertijd ontwikkeld worden in het collectief. Zeker in de huidige tijd is dit iets om bij stil te staan en je volop te kunnen ontwikkelen!

Hoe pas ik het toe?

Ga er bewust mee aan de slag en merk op wanneer je oordeelt, bekritiseerd of iemand de schuld geeft. Wanneer je merkt dat je dit ‘doet’ (gedrag), neem even adem, keer naar binnen en stel jezelf de volgende vraag: ‘Welke kernovertuiging zit er onder dit gevoel?”

In Lak’ech Ala K’in – Ik ben jij en jij bent mij

Je bent niet alleen. We zijn allemaal één. Allen een uniek exemplaar waarbij we allemaal een eigen rol hebben in dit leven en een eigen plek innemen. Het één kan niet zonder het ander.

Welkom in de wereld van contrasten! Zonder eb – geen vloed. Zonder licht – geen donker. Zonder verdriet – geen blijdschap.

Oefen op dagelijkse basis om jezelf in andere mensen te zien. Wat zijn jullie overeenkomsten? Wat zijn verschillen en wat kun je hiervan leren?

Veel succes!

Smaakt dit naar méér? Wil je weten wat schaduwwerk voor jou kan betekenen? Stuur gerust een bericht met jouw hulpvraag of plan direct een kennismaking in!

Vorig bericht
BRTT® bij chronische stress en trauma
Volgend bericht
Conditionering: wat we leren vanuit onze omgeving

Meer lezen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan