Structurele gedragsverandering: inzicht in jouw patronen

‘Oké, ik heb het boek gelezen en herken veel punten van wat ik doe, voel en laat zien in mijn gedrag. En nu? Wat kan ik er dan mee om het te veranderen?’ vraagt mijn cliënt na het lenen van een boek in de ‘praktijk bibliotheek’.

Goeie vraag hé! Daar word ik he-le-maal blij van! Want vaak hebben we de inzichten, snappen we de theorie en hebben we de wijsheid.. en veranderd er nog niets! 🤔

Gek? NEE! Super logisch! Het ‘weten’ is iets cognitiefs, een mindset dingetje. Maar daarmee is het pijnpunt nog niet verwerkt en beklijft het nog niet. Dus herinnering (mindset) + verwerken gekoppelde emoties/gevoelens/verbindingen + loslaten en integreren =/of leidt tot een daadwerkelijke structurele gedragsverandering.

Stop maar met alleen een praatkuur. Het is ÉN-ÉN-ÉN en als je echt iets wil aanpakken, dan is het de uitnodiging om naar binnen te keren. Alles zit (al) in jezelf. Je stukken, je antwoorden, je eigen verlossing. Free yourself!

Wat kun je doen NAdat je tot inzicht bent gekomen?

Alles start met bewustwording. Dus steeds wanneer jij je geraakt voelt (bijv. Verdrietig, fel reageren, in de aanval of verdediging gaan, boos, dichtklappen, frustratie), neem je alles onder de loep voor jezelf en ga je dit afpellen. Dit kun je doen door jeZelf goede vragen te stellen zodat je steeds een laagje dieper komt. Hiervoor heb ik een mooie oefening ‘UI Afpellen’ –> stuur me een PM wanneer je deze gratis wilt ontvangen.

Door dit te doen ga je jeZelf steeds beter doorgronden en begrijpen, waardoor er ook ruimte ontstaat voor verwerking en acceptatie. Én kun je je harnas en je opgebouwde hartenmuur laten zakken. Dan stap je óók uit de slachtoffer vs. dader dynamiek en zie je in alles een waardevolle – en soms nog steeds een pijnlijke – LES.

Tools als ademwerk, Yin Yoga (of een andere zachte vorm), meditatie, een lichaamsgerichte therapie, traumaverwerking middels IEMT kunnen hierbij allemaal ondersteunen. Ga experimenteren wat voor jou werkt en waar jij je fijn bij voelt, want elk mens is én werkt anders!

Vragen of hulp nodig? Laat het me gerust weten.

Vorig bericht
Gratis online trauma conference
Volgend bericht
Trauma werk: wat is trauma?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan