Trauma werk: wat is trauma?

Ik krijg vaak – al dan niet dagelijks – de vraag ‘wat is trauma?’. Goede vraag want vandaag wordt trauma nog steeds gezien als zwaar en beladen. And to be honest, zo klinkt het ook wel een beetje..

Veel trauma wordt niet herkend als trauma.

Trauma krijgt gelukkig steeds meer ruimte en aandacht, maar is – in mijn optiek – nog steeds een ondergeschoven kindje dat afwacht in een zwart, donker hoekje. Er heerst nog te weinig kennis en er bestaan nog steeds taboes hierover wat grotendeels ontstaat door de penetrante gevoelens van spijt, schuld, schaamte en wroeging. En juist die 4 maken dat je blijft cirkelen en er niet (zelf) uitkomt..

Wat is dan de definitie van trauma?

Simpel uitgelegd: trauma is vastgezette energie omdat de situatie toentertijd te heftig was om te reguleren en te verwerken. Doe maar eens alsof je schrikt, dan ervaar je waarschijnlijk dat je je adem inhoudt en je buik samentrekt. Die vastgezette energie vormt een blokkade waardoor het niet stroomt. Vaak zijn we ons daar totaal niet van bewust, maar hier start het..

Geloof me. Iedereen, maar dan ook écht iedereen heeft trauma’s. Ook wanneer jij nu denkt ‘nee hoor, ik niet. Ik heb een goede jeugd gehad. Niets meegemaakt”.

Ik wil je niets aanpraten, want als je geen probleem ervaart dan is er geen probleem (simple as that). Echter, de ervaring leert dat niemand ongeschonden blijft in dit (of vorig) leven. Dus, hoe ga je ermee om? Dat is een keuze.

De onwetendheid over trauma is dat het vaak nog gekoppeld wordt aan bijv. PTSS, meemaken van een wereldramp of oorlog, een veteraan, fysiek geweld of seksueel misbruik.

Bovenstaande zijn zeker héél traumatisch. Maar trauma is ook liefde, warmte of veiligheid die je hebt gemist in je kindertijd. Vaak leggen we juist in onze kindertijd verbindingen en bouwen we conditioneringen & overtuigingen die ons zogenaamd beschermen en ons verder van onze eigen essentie wegdrijven..

Checkvraag: Is er iets waar je tegen aanloopt? Iets dat niet stroomt en waar je de vinger niet op kunt leggen?

Heb je vragen, ben je geïntrigeerd of geïnspireerd om hiermee aan de slag te gaan? Vanaf mei is er weer ruimte voor nieuwe trajecten! Stuur me een PM!

Vorig bericht
Structurele gedragsverandering: inzicht in jouw patronen
Volgend bericht
Projecteren: door jou voel ik me zo

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan