Trauma healing: hoe verwerk je een trauma?

“Be your own hero. Be your own healer and pass on what you have been allowed to heal. Everything starts with the first flame, the first flame that lights up your darkest innerwounds”.

Alweer deel 3 en de laatste van deze serie over trauma. We hebben het al gehad over wat trauma is, hoe je jouw wonden kan (h)erkennen en hoe je vanuit die wond reageert (response) door triggers.

Vandaag misschien wel het meest belangrijke deel, namelijk heling! Gelukkig ben je niet jouw trauma en hoef je er dus niet je hele leven mee rond te lopen.

Hoe verwerk je trauma?

En hoe verwerk en heel je nou van trauma? Alles start met bewustwording. Het proces om van buiten naar binnen te keren en daarna weer van binnen naar buiten. Als je je bewust bent van wat er in jou leeft en wat jou raakt (triggert), dan kun je er ook bewust voor kiezen om er – wel óf niet – iets mee te doen. Het is dan niet (meer) nodig om te reageren vanuit response.

“The only way out is through”

1) Zie het zoals het is en kom je trauma onder ogen. Voor je herstel is het belangrijk dat je je verhaal vertelt (op wat voor manier dan ook). Daarmee ontstaat er betere steun en begrip vanuit jouw omgeving, maar nog veel belangrijker.. je gaat jezelf ook begrijpen. Ga terug naar je herinneringen. Wat heb je meegemaakt? Wat gebeurde er? Met wie of wat? Hoe was dat voor je?

2) Triggers zijn jouw leraren! Neem je triggers serieus en observeer deze. Hoe herken je een trigger? Wanneer je getriggerd wordt, kun je overspoeld raken door een tsunami van stresshormonen, gedachten en emoties. Je zult energie in jouw hele lijf voelen razen. Denk aan bijvoorbeeld de uitspraken: ‘mijn hart zat in mijn keel, een verhoogde hartslag, knoop in mijn buik’. Emoties voelen groter dan dat jij bent. Je herbeleeft het verleden in het moment van NU en voelt angst. En wanneer je je geraakt voelt, dan wordt jouw reactie ten opzichte van jezelf én in relatie tot de omgeving (negatief) beïnvloed. Je gereageerd anders, intenser, heftiger dan normaal.

3) Delen is helen & sharing is caring! Creëer een veilige omgeving waarbij je je gesteund, geliefd en gedragen voelt. Fysieke en emotionele veiligheid zijn essentieel in het herstel van trauma.

4) Zoek professionele hulp. Weet dat je niet alleen bent en je hoeft dit proces ook niet alleen door te maken! Met de juiste begeleiding kun je tot jouw diepere lagen komen waardoor heling kan plaatsvinden.

5) Wees mild voor jezelf. Afhankelijk van het trauma kan het proces maanden tot jaren duren. Wees geduldig met jezelf. Elke stap is al een stap naar een gelukkige(re) en lichte(re) toekomst! Trust the process!

Heb je vragen hierover of wil je aan de slag met jouw helingsproces? Stuur me een PM met jouw thema en ik kom erop terug.

Vorig bericht
Trauma respons: een gebeurtenis gekoppeld aan negatieve en vervelende emoties
Volgend bericht
Wat is het verschil tussen emotie en gevoel?

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan