Wanneer je een heftige gebeurtenis meemaakt

“The essence of trauma is a disconnect from the Self. Therefore the essence of trauma healing is not just uncovering one’s past, but reconnecting with oneself in the present” – Gabor Maté –

Iedereen maakt wel eens iets ingrijpends mee, maar als je dit nog geen plekje hebt kunnen geven en nog last ervaart, dan hebben we het over een trauma. Een klein of groot trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden.

Een heftige gebeurtenis meemaken

Stel, je maakt iets mee dat voor jou heftig en intens is. Een gebeurtenis die indruk op je maakt en iets met je doet. Daar komen oncomfortabele, negatieve en vervelende gevoelens bij kijken. Gevoelens die pijn doen en die je liever niet ervaart. Gevoelens die je liever wegstopt en uit de weg gaat, maar.. op dat moment is het er én je kunt geen andere kant op.

Jouw intelligente brein wil zichzelf beschermen en zet zichzelf in de overlevingsstand door te bevriezen (verstijven), door (terug) te vechten (letterlijk of figuurlijk met een discussie of weerwoord) of door te vluchten (letterlijk of figuurlijk door disassociatie/uit je lijf kruipen). De stress en adrenaline giert door je lijf en je hart bonst in je keel. Even later wordt je langzaam weer rustig. Je hartslag wordt weer normaal en je kunt weer helder(der) zien. Je hebt de situatie ‘overleefd’ en bent oké.

Echter, dat wil niet zeggen dat het ook oké is. Jouw lichaam slaat deze gebeurtenis op in haar celgeheugen. Grote kans dat deze gebeurtenis voor vervelende gevoelens blijft zorgen. Doordat het nog niet verwerkt is, is de kans op een trauma reponse ook aanwezig (=jouw reactie op een trigger die gekoppeld is aan de gebeurtenis).

De gebeurtenis herbeleven

Op deze manier herbeleef je elke keer de gebeurtenis en leef je nog in het verleden. Een trauma kan daarom ook aanvoelen als een onzichtbare wond in jouw ziel. Een splitsing, een afgesneden gevoel. Één die jouw heden, jouw dagelijkse functioneren beïnvloed.

Een trauma is gelukkig heel goed te behandelen. Herken jij je hierin en ervaar je gevoelens van schaamte, schuld, spijt, eenzaamheid, angst, piekeren, dingen moeilijk los kunnen laten? Blijf er niet mee rond lopen en free yourself!

Wil jij de gebeurtenis achter je laten en verder kunnen? Deel gerust je hulpvraag of thema(s) in een PM en ik kom er graag bij je op terug!

Vorig bericht
Wat is conditionering?
Volgend bericht
Trauma respons: een gebeurtenis gekoppeld aan negatieve en vervelende emoties

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan