Wat is conditionering?

Conditionering is feitelijk de programmering van jouw hersenen door de informatie, ervaringen en indrukken die je als mens gedurende jouw leven meekrijgt. Je hersenen slaan dingen op die je ervaart en waarneemt, en maakt verbindingen tussen actie en gevolg.

We hebben dagelijks te maken met conditioneringen en we krijgen dit al mee ver voor onze geboorte. Geërfd vanuit het DNA van onze ouders, opvoeding en de omgeving waarin we opgroeien. Daarnaast hebben ook familielijnen- en systemen hierin een grote bijdrage.

Voorbeeld conditionering

Een voorbeeld van een (onschuldige) conditionering zou kunnen zijn: wanneer je schoenveter los is, dat je die opnieuw strikt omdat je anders zou kunnen struikelen. Of wanneer de tafel wordt gedekt, dat je gaat eten. Zo werkt het ook met negatieve ervaringen. Stel dat je als kind van de fiets viel en je moeder boos werd. Je moeder reageerde vanuit haar schrikreactie. Het kind koppelt vervolgens de reactie aan het fietsen en durft daarna niet meer alleen te fietsen en begint de volgende keer meteen te huilen. Hier ontstaan negatieve denkpatronen en trauma.

Aangeleerd vanuit het brein

Conditioneringen zijn dus aangeleerd vanuit het brein en hebben invloed op jouw manier van denken, communicatie, gedrag, patronen, overtuigingen, jouw handelen en de keuzes die je maakt. Kortom: dit vormt jouw perceptie van de wereld. Hier zie je ook het ‘plaatjes’ denken of doen ‘zoals het hoort’.

En wat je onbewust hebt aangeleerd, kun je ook weer ‘afleren’ en opnieuw leren zoals dat nu bij je past. 😉 In de afgebeelde ontwikkelcyclus zie je stap voor stap hoe je hiermee aan de slag kan gaan en ook de fases hierin.

Gebeurtenissen uit het verleden kun je niet terugdraaien, de mate waarin negatieve denkpatronen en trauma’s een rol spelen wél. Kun je hierbij ondersteuning gebruiken? PM!

Vorig bericht
Conditionering: wat we leren vanuit onze omgeving
Volgend bericht
Wanneer je een heftige gebeurtenis meemaakt

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan