Ik denk dat ik voel

Huh? 🤔 Read it again.

“Ik denk dat ik voel..”

Wat denk jij als je dit leest? En, wat voel je hierbij?

Denken en voelen zijn twee totaal verschillende werelden. Ze worden aangestuurd door verschillende hersenen en hebben beide een eigen functie & programma. Het denken wordt aangestuurd door de Neocortex en het voelen door ons Limbische systeem. Het reptielenbrein stuurt onze instincten & (trauma) responsen aan (iets voor een andere keer). 🧠

Je herkent vast wel dat je iets meemaakt waarbij je allerlei gevoelens en emoties ervaart, maar dat rationaliseert door tegen jezelf te zeggen ‘Ach, zo erg is het nou ook weer niet’ of ‘Ja, maar ik snap de ander ook hoor’.

Denken en voelen zijn niet hetzelfde! In de Westerse samenleving (be)denken we vanalles, maar écht voelen blijkt in de praktijk toch een beetje spannend. Want, wat als je de ‘beerput’ opentrekt..

Onderdrukte emoties zetten zich vast in jouw lichaam en willen te allen tijde gevoeld worden. Dat is de enige manier om het te reguleren en te verwerken. Je kunt er uren of blijven praten, dat helpt niet.

Wat óók zeker niet helpt, is er steeds van weg lopen en jezelf te laten afleiden (op elke straathoek krijg je immers een gratis shotje prikkels), want het lichaamsbewustzijn gaat nieuwe situaties creëren die dezelfde emoties gaan oproepen. En zo ervaar je dat je in cirkels loopt. Net zolang totdat je de les kan zien!

Zie je negatieve gedachten, vervelende gevoelens, emoties, je pijnen, oud zeer, gevoeligheden en triggers als uitnodiging om naar binnen te keren en jouw Zelf onder ogen te komen. Als jij jeZelf kent, dan heb je dat shotje van buitenaf niet meer nodig.

Denken maakt je zwaarder, voelen maakt je lichter.

Of zoals Jan Bommerz mooi zegt: ‘De brug tussen de innerlijke en uiterlijke werkelijkheid is ‘voelen’. Het is door aandacht te schenken aan onze gevoelsstaat dat we afstemming vinden tussen binnen en buiten’.

Meer weten of wil je hiermee aan de slag? Neem contact op.

Vorig bericht
Wat je zegt ben je zelf
Volgend bericht
Het is een feit!

Meer lezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan